Vers van Lau

Global Food Made Local

Tom Yum-Khappuccino

Deze Tom Yum-Khappuccino is de opener van het Thaise kerstmenu! Het hele menu vind je hieronder. Dit amusesoepje is een hele fijne combinatie tussen de pittige Thaise Tom Yum en de zachtere romige Tom Kha. Zo heb je in elk soepje voor ieder wat wils. Omdat je het Kha-gedeelte opschuimt lijkt de soep een soort cappuccino wanneer je ‘m serveert! De Tom Yum-Khappuccino is licht, pittig en goed voor te bereiden; zo hoef je ‘m alleen maar even op te warmen en op te schuimen als je aan tafel zit met je gasten. Hij is ook nog eens makkelijk vegetarisch te maken! Voor een goede steady schuimlaag kun je soja lecithine toevoegen aan je kha-gedeelte, voordat je ‘m opschuimt: dit is te koop bij de meeste drogisterijen. Zonder lecithine krijg je ook een prima schuim, het zakt alleen wat sneller in.

Amuse/voorgerecht |20 min bereidingstijd

KERST VAN LAU | Thais menu

Tom Yum-Khappuccino

“Een klapper om je Thaise (kerst)diner mee te openen!”

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 1 liter + 100 ml groentebouillon
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 3 tenen knoflook, in stukjes gesneden
  • 2 rawits, in stukjes gesneden
  • 5 gedroogde limoenblaadjes
  • 4 plakjes verse laos
  • 1 tomaat, in stukken
  • 1/2 limoen, sap
  • 4 eetlepels vissaus (of vegan vissaus)
  • 1 theelepel (palm)suiker
  • 200 ml kokosmelk
  • een eetlepel lecithine (optioneel)
  • zout
  • een paar blaadjes koriander

En zo maak je het:

  1. Maak eerst de Tom Yum voor je Tom Yum-Khappuccino. Doe 1 liter groentebouillon samen met 1 stengel citroengras, de knoflook, rawits, 3 limoenblaadjes en 3 plakjes laos in een soeppan en breng aan de kook. Voeg dan de tomaat toe samen met het sap van de halve limoen, 3 eetlepels vissaus en de (palm)suiker. Breng op smaak met zout.
  2. Verwarm ondertussen voor het Tom Kha-schuim de kokosmelk met de overgebleven 100 ml bouillon, de andere stengel citroengras, 1 lepel vissaus en de overgebleven limoenblaadjes in een andere pan. Zorg ervoor dat dit mengsel niet gaat koken! Laat de smaken even intrekken en breng op smaak met zout.
  3. Voeg nu (als je die hebt) de soja lecithine toe aan het Tom Kha-mengsel.
  4. Schuim het Tom Kha-mengsel op met de staafmixer. Dit doe je door je pan een klein beetje schuin te houden en de staafmixer in de hoek te zetten waar de vloeistof zit. Beweeg je staafmixer nu voorzichtig richting de rand van de vloeistof, zodat er lucht bijkomt. Net als melk opschuimen!
  5. Schenk de Tom Yum in kleine glaasjes en schep hier het Tom-Kha schuim op. Garneer je Tom Yum-Khappuccino met de korianderblaadjes en serveer direct.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.