Met deze paddoburger met truffelmayo krijg je zelfs de grootste vleeseters over de streep. Ik vind het altijd moeilijk te zeggen dat iets op vlees lijkt, want dan schep je (zeker bij de echte vleeseters) al een bepaalde verwachting. Maar met deze paddoburger kun je iedereen een beetje tricken ;-). Mocht je vandaag wel vlees willen serveren, dan is deze Midden-Oosterse harissa kipburger ook top!
Hoofdgerecht | 30 minuten bereidingstijd
“Met deze paddoburger overtuig je íedereen!”
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 400 gram paddenstoelen, in stukjes gescheurd (kastanjechampignons/oesterzwammen/etc)
- 1 ei
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- Verse tijm, gerist en fijngehakt
- 50-75 gram panko
- Een handje pijnboompitten, walnoten of cashewnoten, geroosterd in de pan en fijngehakt
- 50 gram Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- 2 harde broodjes naar keuze
- Rucola en tomaat ter garnering
- truffelmayonaise
- Olie om te bakken
En zo maak je het:
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Als de olie heet is voeg je de paddenstoelen en de ui, knoflook en tijm toe. Bak het geheel totdat het vocht uit de paddenstoelen is verdampt en de paddenstoelen mooi bruin gebakken zijn. Breng op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en laat afkoelen op een snijplank.
- Als het paddenstoelenmengsel een beetje afgekoeld is hak je dit fijn met een mes of grof in de keukenmachine. Het moet fijn genoeg zijn om er een burger van te vormen, maar je kunt het zo grof of fijn hakken als je lekker vindt.
- Doe het paddenstoelenmengsel samen met het ei, de panko, de parmezaanse kaas en de noten in een kom en kneed even door. Het mag een beetje plakkerig aanvoelen, maar als het te nat is om burgers van te vormen kun je nog wat panko toevoegen. Breng het geheel op smaak met zout en peper en vorm 2 dikke burgers. Leg deze op een bord en zet een kwartiertje in de koelkast.
- Verhit 2 eetlepels olie in je pan op middelhoog vuur en bak de burgers een paar minuten aan elke kant totdat ze mooi goudbruin zijn. Meestal druk ik de burgers nog wat platter in de pan, doe dit wel met beleid zodat ze niet uit elkaar vallen. Je kunt halverwege het vuur wat lager draaien zodat ze ook van binnen goed garen.
- Snijd de broodjes open en smeer wat truffelmayonaise op de bovenste helft. Doe de rucola en tomaat op de onderste helft en leg de burgers er bovenop.
- Deze paddoburger met truffelmayo is ekker als lunch of als avondeten met wat aardappeltjes en salade on the side!
Tip: Ook lekker met sirachamayo! Voor deze saus meng je 2 eetlepels mayonaise met 1 theelepel siracha, ½ theelepel sambal oelek en een kneepje limoensap.
Als je 30gr zuurdesem voedt en dan op hoogtepunt in koelkast zet, kun je die dan binnen een week uit koelkast halen, bijvoeden met bijv. 60/60 of meer(?), en moet dat zuurdesem dan te gebruiken zijn als dat binnen die 6-12 uur verdubbeld is?.
Antwoord van Vers van Lau
Hi Anne-Marije. Als je je starter op z’n hoogtepunt in de koelkast zet, blijft hij in principe nog tot een week bruikbaar. Waarschijnlijk is dat niet genoeg starter voor een brood, dus als je ‘m vervolgens bijvoedt met bijvoorbeeld 60/60, dan kun je die direct weer gebruiken als het verdubbeld is. Mijn starter staat meestal 2 weken in de koelkast. Ik voed ‘m dan vaak ‘s avonds met 300/300 (ik maak grotere batches in één keer) en dan kan ik er de volgende ochtend direct mee aan de slag! Het is een kwestie van uitproberen wat werkt voor jouw starter in combinatie met de temperatuur in huis. Succes met bakken!
Zonde om het groen van de prei weg te doen, dit is een heerlijk, makkelijk en snel recept
Antwoord van Vers van Lau
Dankjewel Tilleke! En inderdaad ontzettend zonde om weg te gooien
Heerlijk recept!
Dit was echt heel erg lekker!
Lekker veel info en duidelijk geschreven . En ik heb een vraag. Ik wil een ei toevoegen aan Zeeuwse bolus deeg omdat ze te droog zijn naar mijn zin. Helpt dat en op wat voor temp moet het gebakken worden?
Antwoord van Vers van Lau
Dankjewel Karen! Je zou ei kunnen proberen om extra vocht toe te voegen. Anders kan meer melk/water ook helpen. De temperatuur waarop je ze bakt blijft hetzelfde. Misschien helpt het ook om ze ietsje korter te bakken? Of meer suikersiroop toe te voegen na het bakken? Ik heb ook wel eens gehoord dat bakkers de bolussen onder plasticfolie laten “zweten” na het bakken. Zo blijven ze ook lekker klef;) succes!