za’atar-citroenyoghurt, ingelegde citroen en chiliwalnoten
Let op lieve mensen! Deze orzo met gepofte aubergine gaat je van je stoel blazen! Verras je gasten in het weekend met deze smaakexplosie of maak ‘m doordeweeks voor je gezin. Weinig effort en groots resultaat! De aubergines gooi je zó in de oven, hoef je niks aan te doen. Wat je een halfuurtje later uit de oven tovert is hemels, I promise. De orzo is rijk van smaak, pittig, zoet, zilt. De yoghurt maakt het gerecht lekker fris en toch kruidig en de walnoten met chili zorgen voor een lekkere crunch. De ingelegd citroen geeft een heerlijk zuurtje, nét iets anders dan normale citroen. Niet schrikken van de ingrediëntenlijst: Aci biber salçasi, za’atar en ingelegde citroen zijn allemaal ingrediënten die je bij de Turkse super kunt krijgen. En als je geen fan bent van spicy dan kun je de aci biber salçasi vervangen door 1 theelepel gerookte paprikapoeder en de chilivlokken skippen. 1001-nacht op je bord!
Hoofdgerecht | 40 min bereidingstijd
“Waan je in het Midden-Oosten met dit gerecht!”
Ingrediënten
Voor 2-3 personen
- 2 dunne aubergines, gewassen
- 250 gram orzo
- een blik tomaten van 400 gram
- 1 eetlepel aci biber salçasi
- 3 tenen knoflook
- 1 ui, in stukken
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- rasp van 1/2 citroen
- 1 theelepel za’atar + extra voor garnering
- 1/4 ingelegde citroen, in dunne reepjes
- 35 g walnoten, grofgehakt
- 1 theelepel chilivlokken
- 1/2 theelepel zeezoutvlokken
- olijfolie
- 200 gram orzo
- 10 gram platte peterselie, grofgehakt
- zout en peper
- 2 eetlepels honing
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven heet is leg je de hele aubergines op een bakplaat of rooster en schuif je deze voor 30-40 minuten in de oven.
- Ondertussen maak je de saus voor de orzo. Doe het blik tomaten samen met de eetlepel aci biber salçasi, ui en knoflook in een blender en mix helemaal glad. Vul het blik waar de tomaten in zaten met water.
- Maak dan de za’atar-citroenyoghurt. Meng de Griekse yoghurt met 1 theelepel za’atar, het citroensap, de citroenrasp en 1/4 theelepel zout. Doe de yoghurt in een mooi schaaltje en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en nog wat za’atar.
- Meng de walnoten met de chilivlokken, zeezoutvlokken en 3 eetlepels olijfolie.
- Als de aubergines 25 minuten in de oven zitten, kun je beginnen met de orzo. Verhit een scheut olijfolie in een diepe koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en bak de orzo 1 minuut mee.
- Voeg dan de eerder gemaakte tomatensaus toe samen met het blik water toe en roer goed door. Wanneer de saus kookt draai je het vuur iets lager. Roer af en toe en laat de orzo 8-10 minuten pruttelen.
- Als het goed is neemt de orzo alle saus op, eventueel kun je wat water toevoegen als de orzo te droog kookt. Breng de orzo op smaak met zout, peper en 2 eetlepels honing.
- Haal de aubergines na 30 minuten (bij dikke aubergines na 40 minuten) uit de oven en snijd ze in de lengte open. Schep de orzo op een mooie diepe schaal en leg hier de aubergines bovenop. Garneer rondom met de ingelegde citroen.
- Schep wat van de za’atar-citroenyoghurt op de aubergines en lepel hier ook wat chili-walnoten op. Garneer de orzo met gepofte aubergine met de peterselie en serveer!
Tip: Ik ben gék op aubergine! Deze mezzetafel met auberginecurry is ook een topper!
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.