Vers van Lau

Global Food Made Local

Mexicaanse bonenburrito

Lieve mensen, laten we het eens over burrito’s hebben. Want de burrito’s die in van die pleur-alles-door-elkaar pakjes in de supermarkt liggen zijn natuurlijk geen echte Mexicaanse originals. Met mijn Mexicaanse bonenburrito probeer ik zo dicht mogelijk bij het origineel te komen. Dat betekent: kaas ín de burrito in plaats van erop, gevuld met guacamole zónder knoflook en inclusief gedroogde Mexicaanse pepers -waarvan ik niet meer weet hoe ze heten, omdat ik ze op een markt in Mérida kocht en ik niet de moeite nam om in m’n beste Spaans te vragen wat het was. Maak jij deze goddelijke burrito’s thuis? Gebruik dan chipotlepepers uit blik of gedroogde chipotlepeper; of laat de pepers weg als je niet zo’n spicegirl bent. You do you, je kent het wel. Nog zo’n Mexicaase vegatopper is deze cochinita pibil!

Hoofdgerecht | 30 min bereidingstijd

Mexicaanse boneburrito

” Mijn versie was inclusief onbekende gedroogde pepers van de markt in Mérida!”

Ingrediënten

Voor 4 burrito’s

Voor het tortilladeeg

  • 100 gram water
  • 220 gram bloem
  • 4 eetlepels olie
  • 1/2 theelepel zout

Voor de vulling

  • 1 koffiekopje rijst
  • sap van een limoen
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 400 gram kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 200 gram zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 2,5 tomaten, in blokjes (0,5 tomaat apart gehouden)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel chipotlepeper, fijngehakt (gedroogd of uit blik)
  • Peper en zout
  • 1 avocado
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 3 takjes verse koriander, grofgehakt
  • 1/2 bosje bosui, in ringetjes
  • geraspte kaas ter garnering

En zo maak je het:

De tortilla’s

  1. Meng voor het tortilladeeg van de Mexicaanse bonenburrito de bloem met het water, de olie en het zout in een kom. Kneed tot een soepel, iets plakkerig deegje. Als het echt teveel plakt kun je nog wat bloem toevoegen, maar na het rusten kun je er makkelijker mee werken.
  2. Laat het deeg 15 minuten rusten in een ingevette kom, terwijl je de vulling maakt.

De vulling

  1. Kook ondertussen de rijst gaar zoals op de verpakking staat vermeld, maar voeg het sap van een halve limoen en 1 theelepel korianderpoeder toe aan het water. Giet de rijst af en laat rusten met de deksel op de pan.
  2. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de knoflook, chipotlepeper, oregano, komijn en gerookte paprikapoeder toe. Fruit even aan en doe dan de kidneybonen, zwarte bonen en tomatenblokjes van 2 tomaten erbij. Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur iets later en laat even sudderen. Eventueel kun je nog wat water toevoegen.
  3. Maak dan de guacamole. Haal het vruchtvlees uit de avocado en prak deze tot je een compotê-achtige substantie krijgt. Hak de tomatenblokjes van de overgebleven halve tomaat nog iets fijner en voeg deze samen met de rode ui en de helft van het korianderblad toe aan de avocado. Doe het sap van een halve limoen erbij en breng op smaak met zout en peper.

De burrito’s

  1. Bebloem het aanrecht en je handen en maak vier gelijke bollen van het tortilladeeg. Rol elke bol uit tot een hele dunne lap en bak de tortilla’s in een droge koekenpan op middelhoog vuur halfgaar tot ze niet meer plakken (ongeveer 1 á 1,5 minuut per kant). Bewaar de tortilla’s in een schone theedoek, terwijl je de overige tortilla’s bakt.
  2. Vul elk tortilla met rijst, wat van het bonenmengsel, guacamole, bosui en top af met geraspte kaas. Vouw de zijkanten van de tortilla over de vulling heen en rol de Mexcaanse bonenburrito zo strak mogelijk op.
  3. Verhit een grilpan op hoog vuur en leg de burrito’s met de naad naar beneden in de pan. Gril de burrito’s aan 2 kanten tot ze mooie grilstrepen hebben.
  4. Snijd elke Mexicaanse bonenburrito schuin doormidden en garneer met wat extra bosui en korianderblad. Serveer direct.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.