Laatst at ik voor het eerst de bladeren van bloemkool. Dit stond in een recept van Ottolenghi, dus ik wíst zeker dat het lekker moest zijn. En dat was het! Vanaf nu gooi ik ze nooit meer weg. Inspiratie voor mijn nieuwe recept kwam dan ook van mijn grote held. Deze geroosterde bloemkool met za’atarboter is ver-ruk-ke-lijk als bijgerecht, maar je kunt ‘m ook als hoofdgerecht serveren met bijvoorbeeld een beetje rijst on the side. Veel meer heeft dit smaakbommetje niet nodig. Hij is lekker kruidig door de za’atar en Turkse rode pepervlokken, lekker vol door de boter (I love boter, you know that!) en je maakt ‘m af met wat verse bladpeterselie en extra za’atar. Vergeet niet de gesmolten boter die is achtergebleven over je bloemkooltjes te scheppen! Groenten die baden in de boter zijn nou eenmaal het allerlekkerst, probeer bijvoorbeeld ook eens deze geblakerde spitskool met citroen-peterselieboter!
Bijgerecht | 5 min bereidingstijd | 30-40 min oventijd
“Boter, boter en nog eens boter! YUM”
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 bloemkool met blad
- 150 gram boter
- 4 theelepels za’atar
- 1 theelepel Turkse rode pepervlokken (pul bibr, verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)
- 1 theelepel zout
- 10 g platte peterselie, grofgehakt
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bloemkool met het blad naar beneden op een snijplank en snijd ‘m in plakken van 1,5 cm. Als er roosjes loskomen is dat niet erg, die kun je gewoon ook gebruiken!
- Smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje. Roer hier 3 theelepels za’atar en de Turkse rode pepervlokken door en breng op smaak met het zout.
- Blancheer ondertussen de bloemkoolplakken 1 minuut in een grote pan met water. Laat de plakken vervolgens uitlekken/-dampen in een vergiet.
- Leg de plakken bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met het botermengsel. Wrijf de boter aan alle kanten goed in.
- Schuif de bakplaat voor 20 minuten in de hete oven. Keer dan de bloemkoolplakken en schuif de bakplaat weer terug in de oven.
- Check na 10 minuten of de bloemkoolplakken beetgaar zijn. Als je er met een vork inprikt mag je nog een klein beetje weerstand voelen. Zijn de plakken nog te hard? Schuif de plaat dan nog 10 minuutjes terug in de oven.
- Haal de bloemkool uit de oven en leg ze op een bord of op een mooie schaal. Garneer de geroosterde bloemkool met za’atarboter met de overgebleven za’atar en de grofgehakte peterselie. Besprenkel de bloemkool met het laatste restje za’atarboter van de bakplaat en serveer!
Is dit een compleet menu of zou je hier nog iets bij kunnen serveren?
Antwoord van Vers van Lau
Hoi Marijke! Als je zin hebt in een lichte maaltijd kun je ‘m serveren als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met wat rijst. Maar hij is ook top wanneer je gasten hebt, serveer ‘m dan bijvoorbeeld als onderdeel van een (vega) rijsttafel of naast een stukje vlees/vis en wat aardappeltjes.