Vers van Lau

Global Food Made Local

Een vegetarische Kerst

Met Nevel Wild Ales

Voor een vegetarische Kerst hoef je niet ver te zoeken. Voor Nevel Wild Ales ontwikkelde ik twee feestelijke kerstrecepten met bier in de hoofdrol. Voor de champignon bourguignon gebruikte ik een flesje Nevel Tam, een wild donker bier met kastanje, dat naadloos aansluit bij de aardse smaken van de paddenstoelen. Voor de bloemkoolsteak met wildbiersaus gebruikte ik het vlaggenschip van de brouwerij: Nevel Wild. Wat drink je daar dan bij? Een lekker wildbiertje natuurlijk! Wildbier is gemaakt van wilde gisten en heeft net als zuurdesem brood een zure ondertoon. Die frisse noot aan het bier maakt deze vegetarische Kerst júist zo bijzonder. Smakelijk!

Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd | Bijgerecht | 20 min bereidingstijd

Een vegetarische Kerst met Nevel Wild Ales

“Een vegetarische Kerst met Nevel Wild Ales”

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de Champignon Bourguignon

  • 500 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake, gewone champignons), in stukken gescheurd
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 30 g roomboter
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 winterpeen, in de lengte in vieren en dan in plakjes
  • 1 kleine prei, in dunne ringen
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 flesje Nevel Tam
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout en peper

Voor de Bloemkoolsteak met wildbiersaus

  • 2 mini bloemkooltjes (of 1 grote), in dikke plakken
  • 1 laurierblaadje
  • 1 flesje Nevel Wild
  • 60 gram roomboter, in kleine blokjes
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 1 takje tijm
  • 1 el honing
  • 50 ml slagroom
  • zout en peper
  • 1 handje hazelnoten, geroosterd en grofgehakt
  • 5 gram bladpeterselie, fijngehakt

En zo maak je het:

De Champignon Bourguignon

  1. Bak de sjalotten en knoflook in een braadpan in de boter. Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze goudbruin zijn. Doe de prei en wortel in de pan en bak even mee. 
  2. Strooi de bloem in de pan, roer goed door en blus af met het flesje Nevel Tam. Voeg vervolgens de tomatenpuree, groentebouillon, het takje tijm en het laurierblaadje toe.
  3. Laat op laag vuur sudderen tot de saus mooi ingekookt is en de groenten gaar zijn. Serveer de champignon bourguignon met aardappelpuree of knapperig brood.

De Bloemkoolsteak met wildbiersaus

  1. Smelt de boterblokjes in een steelpannetje en laat al roerend langzaam bruin worden, zodat het een nootachtige smaak krijgt. Dit noem je beurre noisette. 
  2. Draai het vuur laag, voeg de sjalot toe en fruit even aan. Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door. Geef de bloem even de tijd om te garen.
  3. Schenk vervolgens het bier in de pan en draai het vuur weer hoog. Voeg ook het takje tijm, laurierblaadje en de honing toe. Breng de saus aan de kook en draai dan het vuur weer wat lager. 
  4. Laat de saus inkoken tot ongeveer de helft van het volume. Breng op smaak en maak af met de slagroom.
  5. Bak de bloemkool steaks in een pan met olijfolie op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Serveer de bloemkool steaks met de Nevel Wild biersaus. Garneer de bloemkoolsteak met wildbiersaus met de hazelnoten en peterselie. Serveer als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de champignon bourguignon met Nevel Tam.

Bedankt voor de toffe samenwerking Nevel Wild Ales!

Tip: Heb je mijn Kerst receptenserie van vorig jaar al gezien?

5,0
januari 19, 2024

Prima recept, lekker en goed te volgen!

Joost

Antwoord van Vers van Lau

Bedankt Joost! Fijn om te horen 🙂