Vers van Lau

Global Food Made Local

Chipotle-bonentaco’s

met geroosterde zoete aardappel en jalapeño-komkommersalsa

Deze chipotle-bonentaco’s moet je proeven! De chipotle-bonen zijn rokerig en licht spicy, de geroosterde zoete aardappel zorgt voor een zachte, aardse smaak en de jalapeño-komkommersalsa is lekker friszuur. Gisteren was eigenlijk pas de tweede keer dat ik zelf tortilla’s maakte (geen idee waarom) en dat is eigenlijk zonde, want het kost je letterlijk nog geen 5 minuten extra. En het is echt, echt zooooveel lekkerder. Maargoed, mocht je daar toch geen zin in hebben; de vulling is goddelijk en kan zeker ook op een supermarkt-tortilla. Duik snel de keuken in voor deze chipotle-bonentaco’s!

Hoofdgerecht | 45 minuten bereidingstijd | 60 minuten wachttijd

Chipotle-bonentaco's

“De chipotle-bonen zijn rokerig en licht spicy, de geroosterde zoete aardappel zorgt voor een zachte, aardse smaak en de jalapeño-komkommersalsa is lekker friszuur”

Ingrediënten

Voor 6 kleine taco’s (2 personen)

  • 200 gram bloem
  • 125 ml water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de vulling

  • 2 zoete aardappels, in dikke plakken
  • 2-3 chipotlepepers in adobosaus, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 160 gram kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 160 gram zwarte bonen, afgepspoeld en uitgelekt
  • 2 trostomaten, in stukken
  • olijfolie
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 limoen, sap
  • 1/2 komkommer, in kleine blokjes
  • 15 gram jalapeñopepers, fijngehakt
  • 20 gram bosui (groene deel), in dunne ringetjes
  • 5 gram korianderblaadjes, grofgehakt
  • crème fraîche
  • zout en peper

En zo maak je het:

  1. Meng voor de tortila’s de bloem, water, olijfolie en zout met een lepel. Als het een bal vormt kneed je het nog even goed door. Vervolgens dek je het deeg af met folie en laat je het rusten (het liefst een uurtje). Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en leg het deeg hierop. Stooi ook wat bloem op de deegbal en druk deze een beetje plat. Verdeel in 6 gelijke delen en vorm hier bolletjes van. Rol alle bolletjes uit tot een dunne cirkel.
  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tortilla’s ongeveer 1-1,5 min per kant. Bewaar ze daarna in een schone theedoek om ze zacht te houden. De tortilla’s die je niet gebruikt kun je heel goed invriezen voor een andere keer.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de plakken zoete aardappel in met olijfolie en bestrooi ze met zout. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze voor +- 30 min in de hete oven.
  4. Maak ondertussen de chipotle-bonen. Verhit wat olie in de koekenpan en fruit de ui en knoflook kort aan. Voeg dan de chipotle pepers, het paprikapoeder en de komijn toe en roer om. Doe de zwarte bonen en kidneybonen erbij samen met de tomaten en laat sudderen op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper en de helft van het limoensap.
  5. Voor de jalapeño-komkommersalsa meng je de komkommer met de andere helft van het limoensap, de jalapeño, bosui en het korianderblad.
  6. Haal de zoete aardappel uit de oven en snijd de plakken in schuine stukken.
  7. Schep wat chipotle-bonen op een tortilla, leg hier een paar stukken zoete aardappel op en top af met de jalapeño-komkommersalsa en wat crème fraîche.
  8. Serveer je chipotle-bonentaco’s direct.

Ik ben gek op vega taco’s! Zo ook deze cochinita pibil van jackfruit!